Vyrezávanie tekvíc si väčšinou ľudia spájajú s obľúbeným sviatkom v USA Halloweenom. Naši predkovia poznali vyrezávanie tekvíc pod označením „ svetlonos". Zdobili si tým príbytky či vstupy do domčekov a okrem dekoratívnej funkcie plnili tú najpodstatnejšiu -svietili.
A preto sme sa aj my rozhodli, že dňa 02.11.2022 v popoludňajších hodinách pustíme do vyrezávania tekvíc, ktorú sme spojili aj s varením tekvicovej – Hokkaido polievky.
Mali sme síce len dve tekvice, ale aj zato sme boli vďační. Na dlabanie sme použili lyžice, na vyrezávanie ostrý nôž a na zdobenie fixy, kukuricu, šišky, či jesenné lístie. Po vyrezaní sme do vnútra vložili sviece a naši svetlonosi sa rozžiarili.
A aby toho nebolo málo, tak sme dokúpili aj hokkaido tekvice a druhá polovica, hlavne tá ženská časť, sa pustila do varenia tekvicovej polievky. Je to chutná polievka, ktorá sa výborne hodí na jeseň, v chladnejších dňoch dobre zahreje a zasýti.
Pôvodom pochádza z Japonska, ale v našich domácnostiach sa udomácnila ako ozajstný poklad slovenskej kuchyne. Prečo Hokkaido? Obsahuje betakarotén, ktorý funguje ako antioxidant, obsahuje vitamín C, B aj E. Má veľa draslíka, prospieva srdcu.
Priaznivo pôsobí na tráviaci systém. Má vysoký obsah vlákniny, chráni nás pred zápchou a tým je aj prevenciou proti rakovine hrubého čreva. Odporúča sa aj diabetikom.
Aj naším klientom chutila, dokonca si dávali dupľu a mojou odmenou bol prázdny hrniec a plné bruchá.
Bolo to pekné popoludnie strávené s našimi klientmi a verím, že aj oni si odniesli pekné zážitky a ešte chvíľu sa budú tešiť z tekvíc, ktoré im vonku spríjemnia jeseň ich života.
Spracovala M. Šurimová